Fekete-pöttyösvégű cápa
( Carcharhinus melanopterus )

 

A hát- és farúszóján található fekete pöttyről kapta a nevét. Teste kékes-szürke árnyalatú. 
Elég kicsik ezért nem tünnek túl veszélyesnek, de jegyeztek már fel sznorkelezők bokájába, lábuszonyába való harapást. Átlag hosszúságuk 1.5 -  2 m. 

A zátonyok körül élő halak biztosítják táplálékát. Sekély lagúnákban és korall-zátonyok körül található a trópusi Indiai és Csendes Óceáni vizekben, de néhányuk ellátogat a Földközi tengerbe is.

Elevenszülő rendszerint 2 - 4 utódot hoz a világra a 16 hónapig tartó terhessége után. Földünk legnagyobb korall-zátonyánál a Great Barrier Reef-nél megfigyelhető, hogy a vizből nagy sebességgel kiugorva szeret átrepülni az alacsonyabb korall falakon. Néha nagy csobbanással hívja fel a figyelmet magára valamint ritkán feljön és körbe kémleli a vízfelszínét is, hogy éppen mi történik. 

Az  Ausztráliában élő aboroginal őslakosok e faj rendkívüli kiváncsiságát kihasználva a vizet ütögetve csalják a felszínre, ahol már egy horogra akasztott csalival várják.

Kutatók megfigyelték, hogy a Fekete-pöttyösvégű cápa nagyon ritkán megy távol otthonától. 
Párzási időszakuk novembertől-decemberig tart.